måndag, februari 12, 2007

Äntligen service

Ja, efter över tre års kontinuerligt körande vad det äntligen dags för lite underhåll av projektorerna idag. Inget större ingrepp behövde göras, eller kunde göras ska vi nog säga. Dock fick vi beställt vad som behövs, och det var inte lite.

  • En ny 2kW XBO-kolv (projektorlampa på vanlig svenska)

  • Två dunkar olja för Ernemann 15 (totalt 2 liter)

  • Två uppsättningar sammetsband för filmbanor

  • O-ringar till bromsvals

  • Två reservremmar till maskinhuset, eftersom de som idag sitter där är 10 år gamla

Ljudanläggningen var i topptrim och inget behövde justeras mer än lite HF-kurvor. Och jag som älskar bra ljud tyckte givetvis det var mysigt att höra Dolby Pink Noise-generatorn dra in sitt brus på referensnivå i salongen. Det är sällan man kan köra ljudet så högt. Nu är vanligt brus inte speciellt upphetsande, men själva styrkan som varje kanal ska ge på referensvolym är imponerande. Så en hel front + bas igång låter riktigt ordentligt vill jag lova.

Så, de ingrepp som jag ska utföra själv är att byta olja och projektorlampa när den dyker upp (lovar att ta med kamran när det händer, för vi pratar inte om en liten 40W glödlampa precis...)

3 kommentarer:

Tommy Liikamaa sa...

Jag tycker det är dyrt med lampa till vanliga LCD-projjar (typ Panasonics PT-AE serie) men vad kostar lamporna till "dina" projektorer?

Kristoffer Strömblad sa...

Ungefär 10000 kr för en 2kW Osram XBO-kolv (inkl. moms). Därefter kan man köra med dem i upp till 1000h innan man normalt sett får problem med dem, men ju bättre likriktare desto fler timmar får man ur dem.

Den jag ska byta snart är uppe i ca 1450h och har problem att tända som den ska.

Tommy Liikamaa sa...

Ok, det var ändå inte så farligt mycket dyrare än hemmalamporna (4-5 tusen).