onsdag, juli 15, 2009

Loud and proud... eller nytt och överdimensionerat

Så var de äntligen på plats!


QSC MH-1063 Mid-High enheter med QCS LF-3215 Low-enheterna. Drivna av tre EAW CAZ2500 slutsteg med aktivt delningfilter inkopplat. Det är en total effekt på 4500W för dessa tre kanaler.

Till sin hjälp har de (basen i fronthögtalarna är "bara" totalt sex stycken 15"-element) en stycken JBL 4642A dubbel 18" Subwoofer, driven av ett EAW CAZ2500 slutteg med effektivt 750W per baselement, dvs. 1500W bara till basen...

Därtill kommer de redan monterade surroundhögtalarna av märke EAW CR72i. Inte riktigt klar över exakt hur mycket effekt dessa har till sitt förfogande men det ligger på runt 1000-1500W även där. Alltså pratar vi om en total effekt ut på omkring 7500W.


Aktiv liten lyssnare som utsattes för pink-noise i en bra stund.


Men den var inte ensam om att lyssna, det var totalt fyra mikrofoner utplacerade i salongen och lite sladdar blev det.


Och här så var datorn uppkopplad mot den andra datorn (ljudprocessorn är mer eller mindre en PC) och kalibreringen kan börja.

Och resultatet? Har jag svårt att förmedla så här i bild, men om vi säger så här. Det lät bra. Nej, inte bra, suveränt är ett bättre ord. Jag provkörde min standarduppsättning med trailers jag har liggandes för sådana här tillfällen, med beprövade klassiker som trailern för The Island, Sunshine, The Ring och War of the Worlds för att nämna några. Och en personlig favorit som vi aldrig kan köra inför publik, en tvättäkta THX-trailer faktiskt, på volym inställning 7,0 givetvis (det vill säga referensnivå).

Premiären av Harry Potter och halvblodsprinsen gav också ett fantastiskt ljud, nu fanns äntligen det där riktiga trycket i ljudet när effekterna knackar på dörren, även om dialogen låg relativt lågt och inte störde en fluga emellanåt. Men det är så det ska vara, dialogen på rätt nivå och sen finns där tillräckligt med manöverutrymme för ljudet så att effekterna inte "korkar igen" vare sig slutsteg eller högtalare så det låter illa.

Provkörde också mina två absoluta referensspår från CD, båda från soundtracket till Bangkok Dangerous där mixen på skivan är så underbart fantastisk att det finns inte ord, en fullständigt fläckfri bas tillsammans med härligt mellanregister. Och den nya ljudanläggningen höll med.


En bonusbild. En så kallad ljudfälla med ingång för externt 5.1-ljud från t.ex. digitalreklam, dvd-spelare och DTS. Det där sista ryktas att det ska dyka upp senare...

Inga kommentarer: