fredag, juli 24, 2009

21:45:40

...det var tidpunkten då projektor 2 rullat färdigt för sista gången för salong 1. Datumet, torsdagen den 23/7 2009.

Då skiftade den ur akt 5 av Harry Potter och halvblodsprinsen och avslutade därmed en era av skifteskörning, dvs. där två projektorer samsas om att visa film om vartannat.

Under dagen så har nämligen vår non-rewind blivit installerad på rätt plats och finputsad i rätt så små detaljer. Det var på håret att vi fick till det, men med hjälp av valsar från både Kinton och Cinemeccanica så gick det till slut. Men kvällen bjöd på skiften en sista gång, mest eftersom jag inte hann spola om Harry Potter och Ice Age 3 skulle ändå bara visas en sista gång.


Spolbordet får precis plats så det kan rulla under lamphuset när jag ska dra fram det. Och trångt är det när jag ska spola, men jag har som synes rätt bra plats att gå in och dra filmen på stolpen.


Projektorn ser lite tom ut utan sina fina filmhjul.


Min första filmkaka. The Proposal färdig och provkörd. Ironiskt att få en kopia proppfull med non-rewind repor när jag själv oroar mig för att orsaka sådana nu så här i början. Fick gå upp ett par gånger och kolla att det inte var jag som orsaka reporna jag såg på duken. Men som tur var så var det "ärvda" filmskador.

Imorgon stundar jobbet med att flytta över Harry Potter till tallrik, vilket genom att justera spolbordet en aning ska gå rätt fort har jag förstått. Bara att rulla upp från mina vanliga hjul och skarva ihop.

7 kommentarer:

Ekorren sa...

Glöm inte skaffa reservdelar, vårt spolbord har "dött" två gånger, och då har det vart guldvärt. :)

Kristoffer Strömblad sa...

Ja, det är rätt mycket som ska införskaffas nu. Har inte ens rutsladd att ladda med så jag fick slakta en trailer till Harry Potter... Ironiskt att ladda filmen med trailern för den samma först på programmet :-)

Har också bara två ringar än så länge, däremot har jag hela fyra spindlar (eller nav, centrumenhet eller vad man nu vill kalla dem).

I kväll ska jag köra svinto-behandling på tallrik A för att få den ren (hela rubbet har stått på lager i två år innan den levererades till oss i våras).

Så jag har fullt upp nu...

Uffe sa...

Tja.. det är väl bara att beklaga då.. skifteskörning är ju betydligt roligare än non-rewind...

Men sjysst med två salonger!

Mitt huvudtips är att behålla alla hjulen och det gamla spolbordet. Det går fortare att spola upp en kaka via hjul. Spola upp startpaket+tre akter på ett hjul och börja "kaka" medans du förbereder resterande akter på ett ytterligare hjul. Det sparar ganska mycket tid och är mindre frustrerande än att stå och spola från bobin till långsamma tallrikar.

Tips till N-Rew. spolbordet är gott om säkringar! Men undvik att säkra upp.

Kristoffer Strömblad sa...

Själv tycker jag non-rewind är det roligaste som hänt sedan Dolby CP650 installerades. Till saken hör ju att vi måste bli av med skifteskörningen eftersom det går inte att behålla båda maskinerna till salong 1. Dessutom ska ju kopior kunna byta salong från en vecka till en annan och då måste båda ha stolpe.

Det gamla spolbordet åker tyvärr ut helt när projektor 2 flyttar till salong 2. Redan idag är det stympat och står ovanpå ett par kartonger bara, bra arbetsställning om man vore tre äpplen hög...

Vi behåller dock av- och upptagningsarmarna på projektor 1 så vi kan köra med hjul vid absolut behov (dock med paus om det överstiger 1:20), eller när jag behöver provköra en akt eller så. Så på någon vänster borde vi kunna behålla själva spoldelen av det gamla spolbordet. Och två hjul kommer ligga kvar tillsvidare. Resten flyttar till förrådet.

Spolade faktiskt över Harry Potter från våra större hjul till tallriken men jag måste säga att det var mycket besvärligare än att ta akt för akt. Höjdskillnaden ställde till det, och så fick jag hålla emot och bromsa hela tiden annars åkte filmen av valsen och börja rida på kanten. Så där stod jag och bromsade film i nästan en och en halv timme totalt... :-)

Uffe sa...

Att behålla armarna på P1 låter som ett bra beslut. Man känner sig gärna handikappad utan dom.

Jag tycker nog ändå att du ska försöka se om du inte kan fixa så du kan spola från hjul till tallrik. borde inte vara så svårjusterat att kompensera för höjdskillnaden. Jag spolar mer eller mindre alla kakor så. Och tro mig, det går snabbare!

En lösning med spolbord kanske kan vara att fixa ett stående sådant som kan användas vid behov? Sånna tar ju inte mycket plats. Kan ju monteras direkt på en arbetsbänk eller liknande också. Slår vad om att din arbetsgivare har några sådana liggandes.. =)

Men visst har ni fått två separata non-rewindsystem? Var det någonsin på diskussion att skaffa en "dubbel" stolpe (med 5 tallrikar)? Som kan användas för två salonger samtidigt?

Lycka till med nya utrustningen och glöm inte bort att uppdatera bloggen med allt nytt!

Kristoffer Strömblad sa...

Vi får se hur vi löser frågan om spolbordet. Det är som sagt möjligt det kan förvaras och tas fram vid behov ja. Annars är jag mest intresserad just nu att lära mig hur man gör med bara non-rewindens spolbord. Har fått upp flåset lite, i torsdags åkte Sommaren med Göran upp, igår Proposal ner och Ice Age 3 upp. Kakorna flyger av på och tallrikarna nu också ganska smärtfritt (inga katastrofer än så länge tack och lov).

Ja, till salong två står en gammal non-rewind som har suttit under en Ernemann 12:a och väntar. Problemet är att den kan vi inte spola upp film till, eftersom översta tallriken är lägre än spolbordet, och - vad jag har sett - inte har uttag för externt spolbord. Tidigare har det suttit en liten platta vid sidan av översta tallriken för spolning, men den är borta.

De filmer som enbart ska visas i salong 2 måste alltså flyttas från ettans stolpe. Vi ska efter tips skaffa någon form av skiva så vi kan flytta okörda kopior utan kalvning.

Teknikern som installerade stolpen tyckte också att det hade varit smidigare med en 5-tallrik, och vad jag förstår hade kostnaden blivit densamma, så jag vet inte varför vi får två separata. Men bara de fungerar så är jag nöjd.

Givetvis ska jag uppdatera bloggen när saker händer... men just nu har precis alla utom jag semester. Typ. Byggarna, elektrikern och till och med biografteknikern. Därav har jag det rätt lugnt just nu.

Uffe sa...

"De filmer som enbart ska visas i salong 2 måste alltså flyttas från ettans stolpe. Vi ska efter tips skaffa någon form av skiva så vi kan flytta okörda kopior utan kalvning."

ganska standard är ju en stor spånplatta, stor som en tallrik, med ett "handtags"-hål i mitten som man bär mot sin egen midja och håller i mitten av ringen/hålet. Det funkar relativt bra.

annars finns det mer avancerade stora trä-fodral med ett litet hjul på som man skjuter in kakan i och där den ligger tryggt. Tycker dock själv att dessa är overkill.

Annars kör vi rätt mycket med gladpack. En hållare med handtag som viras runt kakan innan man lyfter av den av tallriken.

Har än så länge aldrig kalvat en kaka, men det har varit bra nära några gånger. Billig italiensk filmbas som blir statisk är inte kul.

Stora fördelarna med 5-stolpar är ju annars att dom tar mindre plats och att man kan skicka ner en film som ska byta salong på den gemensamma mitten-tallriken för fortsatt förflyttning till rätt salongs tallrikar. (en 5-stolpe har alltså 2 tallrikar för salong A, 2 tallrikar för salong B och en gemensam tallrik som går att köra till båda salongerna).