lördag, augusti 12, 2006

Skräckfilmsscenario för 2000-talet

Baserad på en verklig händelse, givetvis...

Tänk er ett tonårsrum med datorn mitt i blickfånget, endast skärmens blåa sken lyser upp rummet. Killen som bor här sätter sig ner och ska logga in för att läsa sin epost. Men skärmen blir bara vit. Inga email kommer in och befintliga brev är tomma. "Korrupt Index-fil" kommer upp i en illavarslande dialogruta. Snabba klipp på frenetiska fingrar på tangentbordet och vilda musmanövrar. Klipp till tidningsrubriker dagen efter, något om mordturné, blodiga tillhyggen och tillfällig sinnesförvirring.

Sedan kan vi ju tänka oss fortsättningen. Fler epostkonton blir mystiskt drabbade, hårddiskar kraschar, mobiltelefoner exploderar. Till och med den pålitliga faxen blir mordisk och käkar upp slipsen på folk. De som drabbats blir mordiska zombier, panik på gatorna, domedagsprofetior dyker som som svampar ur jorden. Allt hopp står till en liten skara nördar som på sedvanligt Hollywood-vis har alla odds emot sig men lyckas (med endast lite manfall på vägen) återställa vardagen med lite hackande, scripts och teknisk mumbo-jumbo. Allt kan förklaras med:

  1. En Y2.5K-bugg som ingen tänkt på tidigare

  2. Den onde doktor Bertil Grind som önskar sig världsherravälde genom att i hemlighet kontrollera all IT eller...

  3. En Aztekisk gud blir pissed off när hans namn används som titel på ett Open Source-program och återvänder som poltergeist.

Öhm... eller kanske inte.

Dock upplevde jag en rätt skrämmande stund framför dator idag när ett av mina epostkonton inte ville ladda som vanligt. Alla brev var tomma och jag kunde heller inte få fram något som helst innehåll från dem. En epostlista med 1,5 års brevväxlning låg med i det här kontot. Paniken började komma krypandes, det skall erkännas. Men det hela löste sig efter lite googlande och orsaken var just ett korrupt index. Efter en total backup på alla mail, raderades indexet och en omstart av epostklienten gjorde susen (efter en stund, det var rätt många mail den fick indexera om).

Därav föddes den lilla filmpitchen ovan. Vad händer med oss om all härlig och "livsnödvändig" IT lägger av?

Inga kommentarer: