fredag, oktober 10, 2008

Summer of Cinemascope

Noterar lite kuriosa idag. Vi har haft en otroligt lång streak med bara filmer i Cinemascope nu. Idag så hade Rallybrudar premiär, och då den är i Vidfilm så avslutades en liten epok.

Sist ut var nämligen Sex and the City som med sin sista föreställning hos oss den 10/7 och sitt format i Vidfilm lämnade fältet öppet för inte mindre än tio titlar på 218 föreställningar. Alla i just i Cinemascope. Objektivrevolvern på projektor 2 har haft en trevlig semester, minst sagt.

3 kommentarer:

Jonas sa...

Cinemascope är helt klart det formatet jag föredrar att visa (och själv titta på), mera biokänsla helt enkelt. Dock har det sin nackdel i att det ibland kan vara oerhört svårt att få skärpa på hela duken.
Apropå cinemascope så upptäckte jag idag när Wall-E för första gången gick i en av våra mindre salonger att jag inte kunde fylla hela duken :-(
Har aldrig råkat ut för det förut. Mycket märkligt.

Kristoffer Strömblad sa...

Inte speciellt märkligt egentligen, Pixar renderar nämligen bilden till 2.40:1 vilket är vad Cinemascope ska ha för format. Eftersom de inte vill att bilden ska bli alltför mycket klippt av dukmasker och bildfönster så lägger de in den "windowboxad" (som man kallar fenomenet på dvd). Om du har svarta kanter på Wall·E så visar du egentligen mer bild på duken än vad du egentligen ska.

Så välkommen i klubben, jag har alltid haft detta fenomen på Pixarfilmerna, även de i vidfilm. De verkar dock vara ensamma om detta, allt animerat från Disney, DreamWorks etc. har inga kanter alls, utan fyller bildrutan (och duken) som normalt.

Jonas sa...

Aha, då förstår jag. Bockar och bugar för förklaringen =)