lördag, juni 02, 2007

Under ytan med IMAX

Så var det dags igen för ett besök i Köpenhamn för lite 15/70mm film. För ett år sedan passade jag på när jag upptäckte att Tycho Brahe Planetariet visade Magnificent Desolation i originalversion utan dubbning. Nu kan man visserligen få originaldialogen i hörlurar om man vill, men det förtar lite av det magnifika surroundljud som IMAX erbjuder.

Men under året som gått har det blivit inte mindre än sex olika filmer i Köpenhamn, både i 2D och deras nya 3D-filmer. Och det här året bjuder de på en undervattensutflykt i originalversion med speakerröster av Johnny depp och Kate Winslet.


Deep Sea
Regi: Howard Hall

Ursprungligen gjord för IMAX 3D, men i Köpenhamn visad i standard 2D (IMAX 3D kan inte visas på kupolduk då det kräver två projektorer som samkör var sin filmremsa för vänster respektive höger öga). Tyvärr står det ganska fort klart att 3D-effekten var det som egentligen skapar tjusningen.

För fotot är snyggt och funktionellt, man blandar närbilder med större vidare bilder och gör det helt sömlöst. Däremot är tagningarna långa och emellanåt väldigt utdragna. Efter en stund inser man lätt att det är för att i 3D blir de mycket mera dynamiska när det händer saker.

Men oavsett hur filmen presenteras är det största problemet bristen på referenspunkter. Visst presenteras djuren av berättaren som si och så stora, men eftersom allt blir så extremt stort på en IMAX-duk blir en räka lika stor som en bläckfisk. Just denna blandning av storlekar gör att hela filmen tappar fokus och känns emellanåt direkt overklig.

Nu låter det kanske som jag totalsågar filmen, men den är inte helt dålig. Som vanlig dokumentär fungerar den ändå ganska bra och likaså finns en stor behållning i den lågmälda men engagerande uppläsningen av Johnny Depp och Kate Winslet.

Upplevelse: 6/10
Filmen: 5/10

Inga kommentarer: