måndag, december 11, 2006

Colan i mattan...

Och nu är det dags för en liten saga.

Det var en gång en biograf som stod att byggas om, från sliten lokal som knappt hade förändrats sedan invigningen för över 70 år sedan, skulle det nu bli stiligt och rent. Nu var det så att lokalen samtidigt byggdes om för att bli teaterlokal, och då tyckte ett speciellt kummunalråd att det inte var lämpligt med stolar som hade mugghållare - något som många andra biografer har. Nej, stilrent skulle det vara.

Nu var det bara så att lokalen utnyttjades till över 95% av tiden till bio. Och biobesökare älskar ju läsk och popcorn, över allt annat. Och även till de teaterstycken och revyer som sattes upp såldes det läsk och popcorn. Men var skulle man ställa sina muggar frågade sig besökarna. På golvet blev det logiska svaret.

Och lika logiskt som självklart hände det att man sparkade eller slog ut läsken när man fumlade efter muggen där i mörkret. Och det hände ofta. Mycket ofta. Städvagnen med vatten, golvmopp och rengöringsmedel av en kraftig typ rullade sig varm många gånger efter en föreställning.

Som sig bör lutade även golvet i salongen för att ge god sikt för de flesta (som nu inte råkade hamna bakom en Yeti). Enkel fysik sade att vätska på ett sådant golv rinner nedåt. Och längst ner i salongen framför scenkanten fanns inte det fina, platta golvet, utan en fin, blå och mjuk heltäckningsmatta.

Klart som korvspad sade maskinisten som upptäckte till sin fasa vad som hände med mattan... den var inte längre fint blå utan svart som natten. Och där kunde vår saga ha slutat, men inte då.

Nej, återigen har jag fått rycka ut med en till hälften fungerande mattvätt och akutstäda en heltäckningsmatta. Den senaste veckan har varit ganska intensiv, rena rama Niagarafallet vissa tider, så nu vart mattan så där mörk och grumlig igen. Och allt för att någon inte ville ha stolar som var ändamålsenliga, utan bara snygga. Tillåt mig sucka djupt.

Så efter kvällens föreställning fick jag stanna kvar. Vatten och mattvättsmedel i skurhinken, levang att ösa och skura med och så mattvätten att suga upp vattnet med igen. Och jag säger då det, hade det inte varit för lukten så hade man kunnat servera det uppsugna vattnet igen som ren cola, så svart var det!

1 kommentar:

Alexander sa...

Var det Sisyfos som rullade en sten uppför en kulle för att bara se den rulla ner på andra sidan, i all oändlighet? :D