torsdag, mars 10, 2011

04 - Ett sällan använt ljudformat

Sitter och kör en hyrd visning av Åsa-Nisse Wälkom to Knohult för en liten grupp pensionärer från ett äldreboende. Extra trevligt eftersom dessa aldrig hade kommit ut för att se filmen annars, nu var det en av de som jobbar på boendet som även jobbar i kassan på bion som fixade och drog ihop detta.

Men sen är det ju den här frågan om ljudet... Vi har haft två klagomål på Åsa-Nisse. Det var på premiären där någon tyckte det var svårt att höra dialogen. Så vi drog upp lite till dagen efter. Sen var det någon som tyckte det var för högt - men dialogen lät bra. Just det som är problemet med dynamik i filmljud.

Men för dessa äldre så kom vi överrens om att vi skippar DTS och SR-D till förmån för enbart analogt, och jag gick ett steg längre och kör den på Dolby A, format 04 (när tryckte jag sist på den knappen vette fan, har nog aldrig hänt sen vi fick CP650-processorn) för att bli av med "överskottsbasen" som dundrar på. Samt drog ner volymen en bit. Verkar som resultatet är en tillräckligt platt och livlös ljudbild, nästan som TV-ljud då alltså.

Att gå riktigt ända ut och köra den i icke brusreducerad mono är lite för långt i mitt tycke dock. Men bara de blir nöjda idag så ser vi dem nog fler gånger, vilket jag hörde intresse för. Alltid något.

Inga kommentarer: