lördag, december 27, 2008

Replik på insändare

Det dök upp en insändare i lokaltidningen som klagade på att vi inte visat Maria Larssons eviga ögonblick i Trelleborg, trots att regissören Jan Troell bor i kommunen. "Respektlöst" kallar man det.

Saken är den att vi har försökt hela hösten att få tag på en kopia att visa, men något som inte framgår i svaret av vår filmsättare är hur SF Bio styrt och delvis förhindrat en tidigare visning av filmen. Den kopia vi ska visa i januari kommer från Göteborg, där den visas till och med torsdagen. Och vi ska visa den på fredag – dagen efter. Inte ens där den visats i fyra månader från premiären kan man släppa den ifrån sig en dag tidigare för smidigare transport.

Spegeln i Malmö som annars visar allt av den här typen av filmer fick inte Maria Larsson förren nio dagar efter Filmstaden. Jag har även hört att Jan Troell själv varit och bråkat med SF om kopiorna, uppenbarligen utan resultat. Och när vi nu fick möjlighet att visa filmen så var hela december fullbokad med andra filmer. Typiskt.

Jag läser i kommentarerna att det tas som argument att om en film visats i Skurup, Ystad och Kristianstad så är det en garant för att den skulle kunna visats i Trelleborg. Tvyärr är det inte så lätt, vilket icke insatta i branschen lätt missar. Av 35mm film görs en begränsad upplaga kopior, i Maria Larssons fall tror jag att det ligger på ca 13-15 kopior (kan ha fel). Mer än så är det dock inte. Förutom de största städerna går kopiorna i första hand till städer där tidigare filmer av samma typ går bäst. Ystad och Kristianstad har bättre publiksiffror överlag och därför kan de också få filmerna tidigare.

Ett annat alternativ hade varit att betala för att få en ny kopia hit, en kostnad som omedelbart måste spelas in på besöken, vilket i vårt fall skulle betyda ungefär 1590 betalande besökare till ordinarie pris. Och det är efter att filmhyra, SFI-avgift och momsen är betald, men utan att vare sig personal och lokalhyra får ett öre. Och så många besökare hade Maria Larsson aldrig fått, inte ens om den varit premiärfilm. Tvyärr.

I kommentarerna till insändaren framgår också tydligt att man tycker att vår programsättning är för pengafixerad och bara satsar på de "säkra korten". Tvyärr är det så eftersom det knappt går runt i övrigt. Utan de säkra korten blir det inga filmer alls. De smalare filmerna som en del efterfrågar går i jämförelse inte alls bra, trots att alla tror att de skulle göra det. Det är inte ens ett år sedan det senast var rejält nattsvart, och det var heller inte första gången bion var direkt hotad av för hög hyra/lågt besökarantal. Hyran ligger kvar på samma höga nivå, men besökarna är lite fler nu. Men kommer en ny svacka så är det kört. Igen.

Vi hade säkert kunnat göra något bra av Maria Larsson om vi fått filmen tidigare, eller någon annan bra smal film för den delen. Men när det på två veckor kommer totalt 43 besökare på Låt den rätte komma in och 1801 på Quantum of Solace talar det sitt tydliga språk. Den smalare filmen ska få plats, och vi kommer absolut inte ge upp och sluta visa den. Men så länge vi har en salong måste vi prioritera, och det är därför som vi så desperat behöver salong 2 nu. Vår Studio Grand-satsning ska få nystart i salong 2 när den blir klar nån gång nu till våren, och andra koncept som dag/senior/bebis-bio kan vi också börja prova.

Personligen gillar jag att köra även de udda filmerna som är bra, men bara drar 2-10 besök per föreställning. Men ekonomiskt är det en katastrof.

1 kommentar:

Bio Metropol sa...

Jag kan bara hålla med. Biopubliken i allmänhet tror att det är bara att trycka på en knapp och så kommer filmen. De blir förundrade över att höra att en film väger så många kilo och kostar så mycket per kopia.

För skojs skull tittade jag tillbaka på Maria Larsson-filmen vi körde i mitten av oktober på båda våra biografer. I Karlshamn kom vi upp i den aktningsvärda siffran 186 besökare på 5 föreställningar.

Vad som svider är att vi har den först och kör den på två biografer i totalt två spelveckor.

När Karlskrona tre veckor senare tar in den så är det stora rubriker i tidningar och uppslag i lokalradio om "Blekingepremiären"!