måndag, november 16, 2009

Kopiekarusell

Dessa korta barnfilmer på 30-45 minuter är ju trevliga att hantera, då de blir små och lätta filmkakor. Men där slutar det roliga, för att ladda dem är definitivt inte det enklaste ibland.

För när man återvänder till tallriken efter att dragit fram filmen till projektorn så har kopian fått frispel och leker uppenbarligen karusell...


Kopian är alltså så lätt att den enkelt åker ur position när tallriken startar och stoppar under tiden man laddar och drar ut film från spindeln. Förankra den med akvariemagneter går inte heller, då magneterna på undersidan av tallriken skulle slå i tallriksmotorn, de går annars bara att använda mycket längre ut, när filmen är över 2:10h i längd.

Nu är det inte större besvär än att man får centrera kopian manuellt innan man kan starta föreställningen, och tack och lov har man ju hålen i skivan som man sätter centrumringen i att använda som referenspunkter. Men det blir ju inte mindre irriterande för det.

Här hade jag turen att det var på den översta tallriken till salong 2, under höstlovet när vi körde Alfons och pappa Åberg visades den i salong 1 och allt som oftast kördes filmen från tallrik B eller C, dvs. det var bara att trycka in sig i det trånga utrymmet mellan skivorna och försöka dra filmen rätt igen.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Om man rengör sina tallrikar med annat än varmt vatten blir det hala och sådant här händer. Glasputs och annat kemiskt skit e bannlyst. Precis som på projektorgluggen, varmt vatten och en bra trasa eller papper som inte luddar. Prova, finns inge bättre..

Kristoffer Strömblad sa...

Se på fan... Laban låg still när jag laddade den idag. Trevligt tips. Tackar!