torsdag, mars 01, 2012

Början till slutet?

Noterade redan förra våren en intressant sak, nämligen att bildskillnadsstrecken började försvinna från kopiorna. Först ut var Fast Five där alla bildrutor låg kloss intill varandra utan något svart streck mellan bilderna. Udda men det kom ett par kopior till med sådant.

Sen började startsladdarna också gå på upphällningen. Normalt ska där finnas nedräkning så det ska gå att köra kopian manuellt akt för akt. Men Stig-Helmer Story hade bara siffran tre och sedan drog akten igång. Inget mer över huvud taget. Som gjort för non-rewindvisning med andra ord.

För att inte tala om skiftmärkena som trillat bort för flera år sedan. Dessa små prickar som ju är ledmärket för manuella visningar är det verkligen si och så med. Nuförtiden ser man dem sällan.

Så därför var det intressant att få en film som Safe House, som kombinerar saker och ting genom att ha startsladdar, men inga bildskillnadsstreck, och ha skiftmärken bara på vissa akter. OCH till råga på allt ha de klassiska små runda ringarna till märkning, de så kallade "cigarett burns" som så vackert demonstreras i Fight Club. Normala europeiska kopior har normalt stora svarta "blobbar" till märkning.

Kul var det i alla fall.

Ännu roligare var DTS-mixen på filmen. Shit... årets mix? Mina öron betackar sig och vill gärna ha lite semester nu...

Inga kommentarer: