måndag, september 27, 2010

Varde ljus...

Så, redan tidigt i somras konstaterades att kolvarna började bli slitna, ettan hade svårt att tända och tvåan började också visa upp ålderstecken. Sagt och gjort, dags att beställa nya kolvar.

Som dröjde lite... och lite till... sen så gick jag på semester. Men när jag kom tillbaka stod där två nya saker i maskinrummet och väntade på mig.

Så idag var det dags att få tummarna ur och byta kolvar. Vilket jag ogillar att göra, tycker det är lätt obehagligt att hantera något som kan explodera. Så det åker på skyddshandskar och visir för ansiktet. Sen så...

Nämen hoppsan... saftig sotfläck.
Ettans kolv var också riktigt sliten, en rejäl sotfläck på insidan av glaset. Och så var monteringsröret lite för trångt i den änden som skulle träs över kolven så det blev ett jäkla gnidande och trixande innan det gick över glasbiten. Men därefter gick det som smort.

Skruva ut, packa ner, dammsuga lamphuset, torka av spegeln och sedan montera dit den nya. Till salong 1 har vi också kört med en Philips-kolv, och dessa har sladden till anoden löstagbar så det är mycket enklare att byta kolv utan att man behöver skruva av denna sladd från fästet i lamphuset också. Men det var inte så speciellt mycket jobbigare att montera ut den gamla Osram-kolven från tvåan heller.

Så långt var det frid och fröjd. Tills man slår på kolvarna och ska fokusera om dem. Oj oj... här var det problem deluxe i salong 2. Ingen fokus nån stans. Tills man förstår varför efter ett supportsamtal: spegeln är rubbad. Och jodå, utan objektiv hade jag bara ljus överst och underst på duken och inte ett smack syntes rakt över mitten.  Men att peta på spegeln hjälpte inte mycket, först andra försöket att få den på bättre tankar lyckades.

Utan objektiv i projektorn.
Och slutligen så fick man ju kasta de gamla kolvarna i golvet, ja fast med dem liggandes i monteringsrören och i kartongerna de kom i. Samt skarvarna i kartongerna igentejpade. Fast det hindrade inte ett snyggt regn av glasskärvor från Osram-lådan att leta sig ut. Så dammsugaren blev mätt.

Men Philipskolven är en seg jävel. Tre försök i gradvis tilltagande styrka att kasta den i golvet misslyckades. Så den får leva en dag till, eftersom felsökningen med spegeln tog lite tid så helt plötsligt så var det dags att visa film...

Inga kommentarer: