onsdag, september 22, 2010

To pause, or not to pause...

Det här med pauser i filmer är en evig fråga. En del frågar efter det, filmerna är inte förberedda på pauser och pauser genererar mer pengar i kiosken (vilket ett nödstopp i New Moon förra hösten gjorde med råge, 800 kr sålt för under det ca. 10 min långa stoppet).

Själv är jag av åsikten att pauser skall endast till när filmskaparen antingen har avsett detta, med paus och entr'acte på själva kopian, eller när så ändå är lämpligt i dramaturgin. T.ex. pauser i Titanic ligger ju alltid mellan den imaginära del 1 och del 2 av filmen, så lämpligt placerat i ett aktskifte ändå (för er som inte har Titanic på näthinnan är det scenen där kapten Edward yttrar de ödesmättade orden "I believe you may get your headlines mr. Ismay").

Men den regel utan undantag finnes ej: idag står man med en dokumentär på dvd, ingen mindre än La danse. 2 timmar och 39 minuter lång. Och till råga på allt så hade två av kunderna sett att man kör filmen med paus i Malmö. Sagt och gjort, det blev till att imrovisera till en paus. Som tur är så har jag redan sett filmen själv, så vid 1:15 snåret fanns en naturlig brytpunkt som passade utmärkt för en fem minuters paus. Eftersom det är dvd så fick bilden ligga kvar på duken under tiden med en paus-ikon i övre högra hörnet, men men...

Samtidigt är det kul att improvisera paus, eftersom det är lite finka fingrar som behövs, från pausknappen till ljuspanelen och tända upp i salongen, och därefter knata ner till salongsdörrarna och öppna upp.

Men kunderna verkar nöjda med tilltaget, även de som inte frågade efter pausen (fast jag informerade alla i publiken före filmstart så det var ju ingen överraskning precis). Och ja, det såldes en mellan popcorn, och en daimchoklad.

1 kommentar:

fnys sa...

Att köra en högupplöst film på DVD (sur-TV) är väl ändå lite sunkigt. Skaffa en Tvix vetja! Finns pålitliga modeller numera, kostar lite drygt 2000 pix.