måndag, september 17, 2007

Äventyr på riktigt hög höjd med IMAX

Det är Draft Take away-week, eller rensning av texter som inte blivit publicerade än. Denna film sågs för ett tag sedan och först nu publicerar jag mitt omdömde av densamma. Snigelartat...


The Alps
Regi: Stephen Judson

En av de mest omtalade storformats- filmerna är dokumentären Everest där man för första (och än så länge enda) gången tog med sig en IMAX-kamera upp på toppen av världens högsta berg. Dessvärre har jag inte sett den filmen så jag kan inte uttala mig om dess kvaliteter, men det räcker med att syfta på Everest för att dra till sig uppmärksamheten. Och det märktes när den senaste MacGillivray-Freeman filmen fick Dansk premiär i Köpenhamn, med titlen Europas Everest.

Med berg endast hälften så höga som i Himalaya, kan det då gå att skapa en visuellt utmanande dokumentär? Jupp. Faktum är att kontrasterna mellan de snöklädda topparna, de kala bergsytorna och de lustra och gröna dalarna i Schweiz är det som gör den här filmen så vacker. Och inte bara det, de gör en del sinnrika val av inspelningsplatser, t.ex. ombord på ett tåg med panoramafönster ut över alpdalgången de passerar under tiden som huvudpersonerna diskuterar saker. Eller när den beryktade norrsidan på berget Eiger presenteras i bild, uppifrån och ner, fast upp och ner och samtidigt som bilden panorerar upp över duken. Svårt att förklara och känslan i magen är lika svår att beskriva, men det är så lyckat att man myser.

Finns det något att klaga över? Inte direkt, förutom att grundhistorien är lite tunn och sammanfattas lätt som en mans kamp mot berget, föga originellt. Bortsett från det är det en intressant film om just berg, och de som är starka nog att besegra dem.

Upplevelse: 8/10
Film: 8/10

Inga kommentarer: