tisdag, augusti 09, 2011

Piiiiiiiiiiiiiiip....

Idag hände något jag aldrig varit med om innan, en kund kom ut och klagade på att det hördes ett irriterande pip i salong 2. Och mycket riktigt så fanns där ett svagt, men ändå hörbart, pip. Troligen låg det uppe i 15kHz regionen, hann inte ta fram mobilen och kolla eftersom det började närma sig slutet av reklamen.

Men visst fanns där ett pip. Fan. Första gången det hänt.

Så nu började felsökningen... Upp till maskin och lyssna av samtliga kanaler från CP65:an. Inget. Absolut felfritt ljud ut från alla kanaler. Märkligt, skulle det vara något fel på slutstegen? Möjligen. Är någon kabel som ligger fel och läcker ljud eller signaler? Möjligen. En av sladdarna till/från dirigenten ser lite klen ut där isoleringen blottats precis bakom kontaktdonet. Petar lite på den...

Filmstart och DTS tog över (även om jag fick manuellt slå över till digitalljud, det händer då och då att DTS:en och min automatik vill byta ljudformat exakt samtidigt och då vinner automatiken, och väljer SR...) Inget fel i maskin. Går in i slussen och lyssnar. Pip. Fan.

Tänker efter. Vad är fel. Möjligen, möjligen,  är det strul med ventilationen, den har faktiskt varit lite extrem idag. Tar och styr stegen mot källaren. Passerar rummet där två likriktare står och surrar högljutt - jag är så lyckligt lottad att dessa står i källaren och inte i maskinrummet, yay! - och fortsätter till ventilationscentralen... som är ödsligt tyst. Förutom det vanliga mullrandet. Inga motorer som skurit sig eller liknande.

Ytterst märkligt. Kommer tillbaka till foajén och kollar upp filmen igen via slussen. Tyst. Inget pip. WTF?

Efter filmen frågar jag en som såg filmen som annars jobbar i kassan då och då. Då framkommer det att personen som klagat på ljudet hade hörapparat, något jag inte såg från början. Därtill hade denna eller någon i sällskapet strax efter att filmen börjat pillat med något som hade med hörapparaten att göra. Och det hade blivit tyst. Eller ja, pipet försvann...

Men... Här börjar frågorna hopa sig. Vad är det som kan orsaka sådana problem att man får ett pip i en salong som har hörslinga installerad i golvet men inte inkopplad (ingen förstärkare - det är tydligen bortglömt, som vanligt) och därmed heller ingen koppling till ljudanläggningen som sådan. Men ändå pep det. En stund iaf.

Fattar absolut noll. Det mesta jag har lyckats åstadkomma i oljud är om jag lägger min mobil ovanpå DTS:en och ringer till den. Då jävlar... men då är det det klassika mobil-missljudet som hörs. Och mobilen måste ligga direkt ovanpå. Och inget pip. Vilket damens hörapparat lyckades med. Och hon satt i runda slängar 4 meter från maskinrummet. På andra sidan en tjock tegelvägg...

Ett fall för Unsolved Mysteries... (om någon mot förmodan minns den TV-serien).

4 kommentarer:

Gonte sa...

Som ljudtekniker har jag råkat ut för pipande ljud, som upphört efter att personen gjort ngt med sin hörapparat.
Men då har det iaf handlat om en inkopplad fullt fungerande hörslinga iaf.
(Ljudet har dock förefallit komma från själva hörapparaten snarare än något annat. Om än med en ton som är svår att uppfatta riktningen från...)

Men ack, det lär väl förbli ett mysterium hur det där går till. Om nu inte någon som faktiskt har detaljkoll på hörapparater skulle ha vägarna förbi ;)

fnys sa...

De flesta hörapparater har väl ett läge som kopplar in den inbyggda miken. Sitter apparaten då inte i örat kan rundgång uppstå mellan högtalare och mik.

Andreas sa...

Pipet kommer högst troligt från rundgång i personens hörapparat, precis som "fnys" nämner. Har i min ungdom jobbat extra i restaurang på äldreboende och detta hände var och varannan dag. Problemet i de fallen var att äldre människor har förlorat förmågan att uppfatta höga frekvenser, de från 12-13 kHz och uppåt även med hörapparat vilket resulterade i att de själva inte led av rundgången och ingen annan heller i deras åldersgrupp.

Läs mer under felsökningstips i bifogad länk

http://www.skane.se/Public/HAB/Audionom/Lund/600-artnr-05-26-skotselrad-horapparat.pdf

Tack för en i övrigt bra blogg.

Mvh
Andréas

Kristoffer Strömblad sa...

Jo, det kom fram en detalj att damen hade pillat med något i sin handväska och inte hörapparaten som satt i örat som jag först trodde. Därmed lär det ju vara just som det har beskrivits, en hörapparat som fått rundgång.

Men nu vet jag iaf. hur det låter så man kan fråga publiken direkt om det skulle hända fler gånger.