lördag, juni 05, 2010

Efterjustering

Innan ombyggnaden så var inte mycket av saker och ting automatiserat. Salongsljuset t.ex. Det tändes och släcktes helt manuellt. Vilket krävde att man var på plats när filmen väl var slut, och eh... ja, ibland missade man detta faktum.

Men så äntligen blev det ändring på det i och med non-rewind och ny automatik. Fantastiskt. Enda lilla problemet är just att ibland är det svårt att veta exakt var man ska sätta programtejpen till just upptändningen.

En del filmer har ju klar och tydlig avgränsning mellan film och eftertext, andra inte. Och ibland vill man även signalera att filmen har mer genom att inte tända upp för tidigt, som t.ex. En galen natt där jag med lyckat resultat inte tände upp förrän halva texterna gått och rätt mycket extrascener passerat.

Men ibland blir det lite fel, även om det bara rör sig om lite sekunder som är "off". T.ex. med Sex and the City 2 där sista bilden gör en fade-out till svart och en bit senare kommer credits för översättning och därefter själva eftertexterna. Men tillräckligt långt mellan bild och text för att folk ska hinna vallfärda ut även innan ljuset tänds, eftersom jag satte blänkmärket just där texten börjar. Så flera föreställningar har jag fått tända tidigare manuellt, även om vi nu bara pratar ca. 6-7 sekunder.


Så det blev idag till att köra in en skruvmejsel på väl avvägt ställe och frikoppla motorn från tallriken, eftersom filmen hamnat på tallrik C som inte kan "kommunicera" med spolbordet; rulla av texterna försiktigt i handen och flytta märket i fråga. För att sedan rulla tillbaka texterna på kakan. Fixat och klart på tio minuter.

En sak till att bocka av på erfarenhetslistan.

1 kommentar:

Jonas sa...

Det där känner jag igen... Så fort det finns minsta antydan till att filmen är eller börjar ta slut så kastar sig folk ut från salongerna.

Själv tillhör jag de där som gärna sitter kvar en liten stund under eftertexterna för att smälta intrycken över det man precis sett.

När det gäller SATC2 kan jag i och för sig förstå att man vill lämna salongen omedelbart...