söndag, maj 31, 2009

Lite mera tryck, tack!

Tidvis har jag haft problem med bilstabiliteten på projektor 1, vilket orsakats av för lågt tryck i filmbanan så filmen har helt enkelt inte bromats tillräckligt, utan legat och hoppat i höjdled. Och vi pratar inte mjukt gungande bild (det är oftast kopiorna som är dåligt kopierade som orsakar ett sådant "gung"), nej, vi pratar en bild som ligger och hoppar som en kanin på speed.

En bidragande orsak till det låga trycket mot filmen är dels slitna spännband, men också 12 år gamla tryckskenor som visar övertydliga tecken på att de borde bytts för ett bra tag sedan.


Ny till vänster, gammal tryckskena från projektor 2 till höger - och det är den banan som är minst sliten...

Så det har ett tag legat ett par nya sådana i maskinrummet och väntat på en tekniker... som inte dyker upp. Men hur svårt kan det egentligen vara? Inte alls visar det sig och efter ett par minuter har jag lyckats plocka av den gamla tryckskenan och satt dit den nya. Det är en sak som är positiv med Ernemann 15-projektorer, de är ganska enkla att både hantera och lära sig underhålla på egen hand.


Test av ny tryckskena under kontrollerade former

Nu visar det sig också att spännbanden som ska trycka filmen mot skenorna också var ganska slitna. Och jag hade bara en reservuppsättning. Så maskin 1 är numera felfri, och i projektor 2 så är det maxtryck som gäller (och tidvis hjälper inte ens det) tills nya band kommer på posten.

Inga kommentarer: