tisdag, januari 23, 2007

Dags för ett jublieum

Idag är en mycket speciell dag. Inte för att detta är min 100:e blogpost (vilket det är på pricken), utan för att min arbetsplats fyller hela 70 år idag.

Lördagen den 23 Januari 1937 öppnade Grand för allmänheten med Edvard Persson-filmen Söder om landsvägen. Då fanns det redan tre andra biografer här i Trelleborg, och fler skulle det bli. Totalt har staden haft hela nio biografer fördelade på olika tidsåldrar. Och idag finns bara Grand kvar, som i så många andra mindre städer. Denna brokiga lilla historia är tänkt att publiceras på bions hemsida senare. Tyvärr blev det inget officiellt firande idag, det kommer först om ett par veckor men då med lite större besked.

Jag känner mig både privilegierad och lätt frustrerad över att jobba med film på en singelbiograf. Det är jättekul att ha en ganska stor salong att ta hand om, men samtidigt är det jobbigt att hela tiden gå miste om fler filmer då vi har just bara en salong. Det ligger i planeringen att få till minst en salong till genom en om- och tillbyggnad (lokala cineaster behöver inte oroas, den stora salongen kommer inte att styckas av eller något liknande).

Det som gör åldern 70 så spektakulär är just detta faktum, att biografen har överlevt så länge med bara en salong på en mindre ort. Visst har bion varit en hårsmån från att läggas ner helt, senast för bara två år sedan, men ändå. Det mesta av detta "mirakel" kan definitivt tillskrivas alla entusiaster, både i maskinrummet och publiken, som ställt upp efter de att de stora kommersiella krafterna gav upp i början av 1980-talet.

Och vilka filmer visades idag då, 70 år efter invigningen? Jo, Rosa - The Movie och The Departed.

Inga kommentarer: