tisdag, augusti 29, 2006

Biocensuren och reklamfilm

Aftonbladet TV rapporterar idag att "SSU-film stoppas av biocensuren". (Länk direkt till klippet så länge det finns online). I Aftonbladets rapportering visar man ett utdrag ur propagandafilmen.

Nu är det bara så, att reklamfilm är undantagen granskningsplikten och förhandsgranskas alltså inte av Statens Biografbyrå i Sverige, den enda instans som kan och bör kallas för biocensuren. Vad det handlar om är att SF Media som distriburerar reklamjournaler till anslutna biografer anser att SSU:s film, samt även den aktuella reklamfilmen för "Rädda Barnen", är olämplig att visa framför filmer som har barn som målgrupp och är barntillåtna eller tillåtna från 7 år. Alla andra filmer, som t.ex. Offside eller filmer med högre åldersgräns är ok.

Dessutom visas inte själva propagandafilmen, utan det som visas på bio är helt enkelt en reklamfilm för valfilmen på Internet. Visserligen ingår klippet på självmordet men det är nertonat med en speakerröst ovanpå och försvinner i mängden av de andra scenerna. Inte alls i sin helhet som det visas i Aftonbladets nyhetsinslag. Uppmaningen av reportern att bedöma läpmligheten själv faller då det inte alls är samma sak som faktiskt visas på bio.

I nuläget berörs bara fyra filmer; Gustaf 2, Nicke Nyfiken, Asterix och Vikingarna och Bilar. Och med tanke på att föräldar ofta är väldigt känsliga för vad som visas framför en matinéfilm kan det vara ett klokt beslut för att undvika mycket klagomål. Varför det blir rubriker är enkelt. Det rör sig om en valfilm, och därmed en politisk åsikt som blir tystad. Vilket är fel, men som bara får en begränsad effekt på ett par barnfilmer. Och föräldrarna lär nog bli fullmatade med valfilmer via TV och affischering på stan ändå.

I sammanhanget kan nämnas att det har hänt att reklamfilmer fått en åldergräns på förhand men då har det handlat om realtivt grafiska filmer i en antidrogkampanj, som då bara fick visas framför 11- och 15-årsfilmer.

Uppdatering 2006-08-30: Korrigerade en liten faktamiss, indragningen gällde även barnfilm från 7 år också.

Inga kommentarer: