Och nu lite guider i hur man gör realistiska repor på film!
Om man nu inte vill bete sig som ett samvetslöst svin och gå loss på en 35mm kopia kan man alltid ta till de digitala verktygen. I mitt fall Sony Vegas Pro 10 som råkar vara ett sjuhelvetes bra program (förutom att det har visat sig vara något instabilt när jag pressar det till max, speciellt med för mycket effekter eller när man sitter med 2h+ FullHD filer i MPEG-2).
Men med stöd för HDV/HD/2K/4K och Red ONE filer så är det ju en dröm att sitta och leka med även om jag bara matar det med CineForm Digital Intermediate-filer från min systemkamera, eller importerar diverse QuickTime HD eller stillbilder. Det har till och med stöd för 3D, både stereoskopisk och anaglyfisk och kan rendera till typ allt (dock inte DCI men man kan exportera i 2K/4K upplösning).
Här är Video Preview dockad tillsammans med Effects Properties för enklare visning av inställningar och resultatet. Normalt sett kan man placera dessa två var man vill på skärmen. |
Vi tar som exempel en fil från min Irlandsresa. Applicera färgkorrektion om så behövs och lägg därefter till Sony Film Effects till klippets effektlista. Markera Enable particles och dra upp reglaget till hälften och skåda... vad som är fel.
Felet här är att repor på film är inte vita. De är svarta. Vita repor är repor som sitter på negativet, vilket händer det med men inte alls i samma omfattning som den mera kända typen av löprepor (som är den enda typen som sony kan imitera, non-rewind är för specifikt och nötrepor kan imiteras genom att man drar upp reglaget skyhögt och även drar på dust particles.
Men vi vill ha svarta repor. Märkligt att säga så, man vill ha repor... *ryser*. Men nu ska vi ha realistiska repor. Så, alltså struntar vi i Film effects på själva klippet, men ute i time-line vyn lägger vi på ett nytt videospår ovanpå klippet.
Ctrl+Shift+Q för veteraner. Högerklick och välj Insert Video Track i timeline för nybörjare. Därefter tar vi och högerklickar på det nya spåret och väljer Insert Empty Event. På denna tomma händelse tar vi och väljer Event FX och lägger till Film Effects. Ute i Video Track Properties ser vi till att välja Subtract som Compositing Mode. Annars blir det helt fel exponering av effekten.
Nu börjar det likna något. Svarta linjer har vi i alla fall. Men om man renderar dessa effekter till HD infinner sig inte speciellt mycket realism i att reporna är knivskarpa och för detaljerade. Uppförstorade på stor duk är reporna inte speciellt "high definition" utan ofta lite lätt suddiga och "skitiga". Detta fixar vi genom att lägga på en till effekt.
För de som inte har senaste versionen eller slö processor kan man komma billigare undan med Quick Blur vilket ställs lämpligen på max, men vill man verkligen rendera finlir väljer man Sony Defocus som gör tricket mycket snyggare, men kräver mer kräm av datorn.
Utgå gärna ifrån standardinställningen Circle, Moderate Bloom och därefter justera Radius till minimala 0,12 (proffsen drar inte i reglaget utan dubbelklickar värdeboxen och fyller i - bara så du vet).
Eftersom effekten appliceras på ett för det mesta tomt lager fungerar inte de andra inställningarna så de kan man strunta i. Men nu ser reporna bättre ut, i att de är suddigare, och inte detaljerade för fem öre, även om de finns kvar med tydliga svarta streck.
Klara? Nja, vi kan lika gärna fortsätta och applicera lite till av autenticitet så på själva filmklippet väljer vi att lägga till Sony Film Grain. Problemet med att lägga till brus i Film Effects-pluginet är att bruset där blir en pixel stort. Vilket blir totalt skit när vi pratar HD. Möjligen fungerar det på lägre storlekar som 320, 480, 576 pixlar vertikal upplösning.
Film Grain lägger till ett behagligt brus med större och mjukare ganualaritet. En låg inställning ser till att det blir subtilt, och se till att Chromaticity är på noll så får du äkta filmbrus, och inte något video-dito. Film brusar monokromatiskt. Video brusar som en regnbåge på speed. Typ.
Och slutligen vill man förhöja looken av gammal film, så applicerar vi lite Defocus igen, också på filmklippet och med en väldigt liten radius, säg 0,18 och Hexagon som bländare är illussionen av en filmkamera ganska så spikad. Sen kan man ju gå helt vild och tinta bilden genom att dra som en spastisk apa i färgkorrektionen också för att låta det se ut som nån gammal Claude Chabrol-rulle.
Fast ska vi vara ärliga skippar man reporna så blir det proffsigare. Jag inkluderade mest dem eftersom standardinställningen är vita repor vilket jag stör mig på.
Just det ja, väljer vi pan/crop på filmklippen så finns ju standardinställningen olika bildformat. Välj med fördel 2.39:1 Cinemascope och justera bildhöjden och sen är saken biff. Din egen Vintage CinemaScope produktion.
Före / Efter |